2_2.png

Ett verktyg för dig som är tränare eller ledare inom ungdomsidrotten

1_2.png


Som en del av ett kontinuerligt arbete med att utveckla innehåll och sändningar har vi på C More gjort intervjuer med personer kring sportens värld – från spelare inom Allsvenskan och SHL till fans, tränare och TV-tittare. Något alla varit överens om är betydelsen av ungdomsidrotten för att i grunden påverka attityder inom idrotten och att skapa en öppnare och mer inkluderande sportvärld.

Det är just därför vi nu har bjudit in fem personer, med bakgrund och expertis inom olika frågor, att samla sina fem viktigaste tips till dig som är tränare eller ledare inom ungdomsidrotten. Målet är att ge dig konkreta tips och idéer för att underlätta rollen som social förebild samt kunna prata med dina aktiva om fler saker än bara idrotten. Alla klipp finns att se här nedan — och du får mer än gärna dela dem till någon i din närhet som engagerar sig inom ungdomsidrotten.

 

Alexander Axén är tidigare fotbollstränare och nu expertkommentator på C More, aktuell som kommentator i fotbolls-VM. I filmen ovan ger Alexander 5 tips om hur tränare kan hantera och prata med föräldrar både på och utanför planen.

 

Sofia B. Karlsson arbetar på Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna med frågor kring inkludering och jämställdhet. I filmen ovan ger Sofia 5 tips till tränare om hur de kan bidra till en idrott där alla kan trivas, oavsett sexuell läggning eller könsidentitet.

 

Shanga Aziz är ordförande i organisationen Locker Room Talk som utbildar unga killar om jämställdhet och schyssta attityder i omklädningsrum. I filmen ovan ger Aziz 5 tips till tränare hur de kan motverka machokultur och visa ungdomsspelare andra sätt att hitta sin manlighet.

 

Cecilia Åkesdotter har själv vunnit VM-guld i Taekwondo och är nu doktorand på Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm (GIH) med psykisk ohälsa hos elitidrottare som forskningsområde. I filmen ovan ger Cecilia 5 tips till tränare på hur de kan bemöta och sprida kunskap om psykisk ohälsa. 

 

Sanny Lindström är före detta ishockeyspelare och nu expertkommentator på C More. Lindström har själv upplevt hur ledares och föräldrars drivkraft att vinna ibland kan övergå det sunda förnuftet och ger därför 5 tips till tränare om hur de kan arbeta för ökad glädje kring idrotten och skapa fler drivkrafter utöver viljan att vinna.